A projekt ismertetése

A Tenkes Thermál Kft. 2012. év szeptember hónapban nyújtotta be az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Program támogatási rendszeréhez az „Akupunktúra és Természetgyógyászati Centrum kialakítása Harkányban” című, DDOP-2.1.1/H-12-2012-0005 jelű pályázatot, melyet a Dél-Dunántúli Operatív Program Irányító Hatóságának vezetője 147.000.000 Ft összegű támogatásban részesített 2012. decemberében.

A projektgazda Tenkes Thermál Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetője, Dr. Debreceni László jelentős tapasztalattal rendelkezik az egészségügyi ellátás területén, hiszen közel 40 év szolgálati időt töltött egészségügyi intézményben. Dr. Debreceni László az akupunktúrás és természetgyógyászati tevékenységekkel kapcsolatban számos elismert publikációval rendelkezik, különböző nemzetközi konferenciákon történő részvétel mellett a gyakorlatban is alkalmazza az eljárást. Jelen projekt keretében egy új egyedi szolgáltatáskörrel rendelkező I.  osztályú akupunktúrás és természetgyógyászati intézményt kívánt megvalósítani.

Köztudott tény, hogy a turisztikai szektor egyik legdinamikusabban fejlődő területe az egészségturizmus. A tradicionális egészségturizmus, ezen belül a gyógyturizmus jellemzője Magyarországon, hogy a természeti adottságokhoz kötődik, és gyógytényezők meglétére, kihasználására épül. Jelen projekt megvalósulásának helyszíne a Dél-Dunántúli Régió egyetlen gyógyhelye, Harkány, amely a gyógyhellyé minősítést a gyógyvíznek köszönheti. A fürdőváros a turizmus, illetve az egészségturizmus területén nagy hagyományokkal, igen jó adottságokkal és pozícióval rendelkezik, ezért a versenyképesség fejlesztésének egyik kulcseleme lehet. Nemzetközi és hazai viszonylatban egyaránt növekszik a kereslet az egészségügyi turizmus iránt, a küldő országok és a célcsoportok köre az elmúlt években mennyiségileg és összetételében is bővült. A közel kétszáz esztendős múlttal büszkélkedő Harkány vonzó célpont mind a hazai, mind a külföldi turisták számára, hiszen az utazók között a gyógy- és wellness szolgáltatásokat keresők száma az elmúlt évtizedben folyamatosan emelkedett, s az Akupunktúra és Természetgyógyászati Centrum ezen turisztikai kereslet kielégítésére törekszik.

A projekt keretében megvalósuló célok, elvárt eredmények, hatások, melyek a Pályázati Felhívással összhangban kerültek meghatározásra:

  • egészségügyi szolgáltatásokra épített szálláshely szolgáltatás kialakítása
  • akadálymentesített szolgáltatások
  • munkahelyteremtés (9 fő, 8 fő teljes munkaidős, 2 fő részmunkaidős)
  • együttműködések révén komplex turisztikai termékcsomagok kialakítása
  • esélyegyenlőségi vállalás: esélyegyenlőségi terv, hasonló munkakörben dolgozok hasonló bérezése
  • fenntarthatósági vállalás: az épület jobb összesített energetikai jellemzőkkel fog rendelkezni, környezeti szempontokat alkalmaz eszközök, termékek, alapanyagok, szolgáltatások beszerzésénél
  • turisztikai szolgáltatók együttműködéseinek bővítése, erősítése, versenyképesség növelése a térség vendégéjszaka számának növelése, tartózkodási idő növekedése, szezonalitás csökkentése, átlagos költés növekedése.

A beruházás megvalósításának kezdő- és záródátuma: 2013.03.01–2014.10.31.